Chinese kruidentherapie

Chinese kruidentherapie volgt u bij Hwa-Xin Chinese Medical Center in Utrecht. Kruiden worden al vele duizenden jaren toegepast om hun medicinale werking. In China zijn deze kruiden voor het eerst beschreven door Shen Nong in de 1e eeuw voor Christus. De traditionele Chinese kruidentherapie gebruikt extracten van plantaardige, minerale en dierlijke oorsprong. Chinese kruidenpreparaten komen voor in ruwe vorm, poedervorm, pillen en decocties.

Samen met de acupunctuur vormt de kruidentherapie een belangrijke peiler binnen de Chinese geneeswijze. De Chinese farmacotherapie omvat meer dan 6.000 verschillende medische substanties met verschillende eigenschappen voor het verhelpen van verstoringen in het evenwicht. Vandaag de dag worden er circa 600 verschillende kruiden gebruikt bij behandelingen.

De gebruikte kruiden bij Chinese kruidentherapie

De kruiden worden in hoofdlijnen geclassificeerd in twee verschillende groepen. De eerste groep omvat de temperatuurspecifieke eigenschappen van kruiden, zoals heet (re), warm (wen), koud (han), neutral (ping) en aromatisch. De tweede groep omvat de smaak eigenschappen van kruiden, zoals zuur (suan), bitter (ku), zoet (gan), gekruid (xin) en zout (xian).

De verschillende combinaties van temperatuureigenschappen en smaakeigenschappen van kruiden geven bepaalde eigenschappen die de yin en yang energiestromen kunnen beinvloeden. Een zuur, bittere en een zoute smaak zijn gerelateerd aan yin, terwijl zoet aan yang wordt gerelateerd. Hierdoor kunnen kruiden ingezet worden voor het bevorderen van bijvoorbeeld warmte, verkoeling, neutraliseren of bevorderen van stagnatie. Tevens is het belangrijk in te zien dat een bepaalde kruid niet een enkele eigenschap heeft. Vrijwel altijd is er een bepaalde combinatie van eigenschappen en temperatuur welke zijn invloed heeft op een tot meerdere organen. Warme kruiden kunnen gebruikt worden voor verstoringen met de warmtebalans. Deze kruiden met een warme energie-eigenschap dienen gecombineerd te worden met kruiden met een verkoeling en koude energie zodat de overwegende toon verkoeling is. In de farmacotherapie met Chinese kruiden zijn er relatief weinig neutrale kruiden.

Specifieke werking van smaakeigenschappen van kruiden binnen de Chinese kruidentherapie

Voor de behandelingen met Chinese kruidentherapie heeft iedere smaak een bepaalde specifieke werking. Zuur heeft een samentrekkende of verdikkende werking. Kruiden met een zure smaak worden voorgeschreven bij behandelingen van tekorten, vastzittende hoest, chronische diarree, incontinentie en andere indicaties die wijzen op hypo-metabolisme. In de TCM worden deze indicaties gezien als tekort of koude patronen.

De bittere smaak heeft de functie van bijvoorbeeld het elimineren van hitte, zuiveren van onregelmatigheden, verlagen van de qi en verbeteren van de eetlust. De bittere kruiden worden voornamelijk gehanteerd in hete patronen, zoals een acute fase van een infectie, vocht bij hitte of onderkoeling, zoals arthritis.

De zoete smaak heeft de functie van het fijnstemmen, verbeteren, bevochtigen en harmoniseren van belangrijke systemen in het menselijk lichaam, inclusief het spijsverteringsstelsel, het respiratoire stelsel, het immuunsysteem, en de endocriene systemen. De zoeke smaak verlicht acute situaties en voorkomt pijn als gevolg van de samentrekkingen van spieren. Ze worden voornamelijk gehanteerd bij de behandeling van tekorten in situaties als droge hoest, onjuiste werking van het spijsverteringskanaal zoals bij de milt en disbalans.

Kruiden met een scherpe smaak hebben een verspreidende en bevorderende werking op de qi en het revitaliseren van bloed. Deze groep van kruiden stimuleren de klieren met zoete eigenschappen om te transpireren, recirculeren van qi, activeren van de meridianen functie en organen, tegens wordt de bloedcirculatie verbeterd door bloed meer te stimuleren. Deze kruiden hebben voornamelijk een positief effect op het activeren en verbeteren van metabolisme. Deze kruiden worden voornamelijk gebruikt bij de behandeling van oorzaken van buitenaf (bijvoorbeeld verkoudheid), wanneer de meridianen functie en de organen verzwakt zijn en de circulatie van bloed is beinvloed. In de Traditionele Chinese Geneeswijze wordt hiermee gedoeld op een qi stagnatie en bloedophoping.

Zoute kruiden worden in relatie gebracht met de stevigheid van spieren en weefsel. De zoute smaak kan klieropeningen openen en sluiten. Zoute medicatie wordt toegepast bij pijnlijke locaties, ontstekingen, cysten en wondjes.

Kruidenformules binnen de Chinese kruidentherapie

Een onderscheidende kenmerk van Chinese kruidentherapie is de effectiviteit welke in bepaald wordt door de samenstelling. Bij andere vormen van kruidentherapie, zoals de Westerse kruidentherapie, worden kruiden voornamelijk voorgeschreven bestaande uit enkele of gecombineerde functies. In tegenstelling tot de Westerse kruidentherapie schrijven Chinese kruidengeleerden nauwelijks een enkele kruid om een bepaalde aandoening te behandelen. Er wordt een therapie bestaande uit meerdere kruiden samengesteld welke tussen de vier tot twintig kruiden kunnen omvatten.

Kruidentherapie kunnen op verschillende wijzen worden voorgeschreven, zoals in vorm van pillen of tabletten, capsules, poeder, alcohol-extract en/of water-extract. De meeste recepten zijn eenvoudig doordat de gebruiker geen tijdrovende bereidingen hoeft te verrichten en eenvoudig ingenomen kunnen worden. Echter is de concentratie van deze producten laag en is het voor de behandelaar niet mogelijk om de hoeveelheden van de ingredienten aan te passen. Deze geneesmiddelen zijn hierdoor niet zo doelmatig en effectief als de traditionele bereiding van een kruidenthee.

Het bereiden van een dergelijke kruidenthee behoort tot de traditionele Chinese geneeswijze. De kruidenthee is geconcentreerd. De behandelaar stelt een dagelijkse dosis voor deze kruidenthee samen en verpakt deze hoeveelheden in een pak. Een patient dient voor iedere dag een pak conform de instructies te bereiden en in te nemen voor de gewenste werking. De kruiden kunnen thuis door de gebruiker eenvoudig bereid te worden. De kruiden dienen met water voor een tijd van half uur tot een heel uur gekookt te worden. De kruidenthee mag meerdere keren per dag ingenomen worden.

Een andere wijze van moderne wijze van innemen van medicatie is door middel van gekorrelde kruiden, welke qua concentratie hoog zijn. Deze vormen van poeder worden bereid door middel van de kruiden tot kruidenthee te bereiden. Vervolgens wordt de kruidenthee in gedroogde vorm gebracht tot er een residue aan poeder ontstaat. De samenstelling en hoeveelheden van de poeder worden steeds per patient vastgesteld en bereid volgens een patientspecifieke recept. De kruidenthee kan vervolgens weer verkregen worden door de poeder met heet water te koken. Dit voorkomt een lang kookproces van de kruiden thuis door de gebruiker maar toch de oorspronkelijke werkingskracht te handhaven. Hwa Xin Tong Ji heeft hiervoor speciale apparatuur om de gewenste medicatie voor u te bereiden. Raadpleegt u hiervoor een van onze medewerkers.